Ειδικά σεμινάρια για 'Έλληνες του εξωτερικού 

Από τις 13 Φεβρουαρίου και κάθε 15 μέρες θα διεξάγονται ειδικά online σεμινάρια για ανθρώπους που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό και έχουν βιώσει στο έπακρον τις δυσκολίες αυτής της τεράστιας αλλαγής στη ζωή τους. 

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον μετανάστη, αν δεν έχει ζήσει ο ίδιος όλα τα στάδια των δυσκολιών που ξεκινούν από την αλλαγή της γλώσσας (όσο καλά και να την μιλάμε), την διαφοροποίησή της εν χρήσει (slang, ιδιωματικές εκφράσεις κτλ.), την αδυναμία να εκφραστούμε ελεύθερα, να πούμε ένα αστείο με την ίδια ευκολία με την οποία θα το λέγαμε στη μητρική μας γλώσσα.

Δυσκολίες ακόμη που έχουν να κάνουν με τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, με τη νοοτροπία, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά ακόμα και με μια πιθανόν διαφορετική αντιμετώπισή μας από τους ντόπιους.

Ακόμα και η αντιμετώπιση των γονέων μας, των φίλων που έμειναν πίσω ή και των συγγενών μπορεί να απογοητεύσει έναν Έλληνα που έφυγε από την πατρίδα του για να ζήσει μια καλύτερη ζωή σ' έναν νέο τόπο όπου θα αναγνωρίζεται η αξία του με βάση ΜΟΝΟ τις ικανότητές του.

Σ' έναν τόσο -όποιος κι αν είναι αυτός- που μπορεί να προσφέρει έναν ικανοποιητικό μισθό, ένα όμορφο σπίτι και πολλά ακόμη προνόμια.

Αρκούν όμως αυτά για να μας κάνουν ευτυχισμένους;

Σίγουρα όχι.

Ο άνθρωπος που αποφασίζει να μεταναστεύσει ψάχνει -όπως είπαμε παραπάνω- μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που απογοητεύεται από την στάση των ''δικών'' του ανθρώπων, πίσω στην πατρίδα, δηλαδή την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, συχνά οι τελευταίοι νομίζουν ότι ο Έλληνας στο εξωτερικό ζει τη "μεγάλη ζωή". Μια ζωή με πολλές ανέσεις και πολυτέλειες στην οποία κάθε καλό έρχεται με ευκολία και άνεση. Παραβλέπουν, ωστόσο, το γεγονός ότι η μοναξιά της ξενιτιάς μπορεί να τσακίσει τον άνθρωπό τους, να του προκαλέσει βαθύ -και συχνά μύχιο- ψυχικό πόνο, πόνο που σχετίζεται με τη νοσταλγία για τους παλιούς του φίλους, τα γνώριμα σοκάκια της πόλης του, τους γονείς και το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε.

Ακόμη, η δυσκολία να βρει νέους φίλους μπορεί να τον ωθήσει σε παρέες που δεν αποτελούν ακριβώς συνειδητή επιλογή. Μπορεί ακόμη να βιώσει έναν εντελώς παράλογο ανταγωνισμό μέσα στους κύκλους τους οποίους εντάσσεται με αποτέλεσμα η ματαίωση που βιώνει να γίνει ακόμη εντονότερη και έτσι να οδηγηθεί σταδιακά αλλά τελικά αναπόφευκτα σε αισθήματα ακόμη μεγαλύτερης νοσταλγίας για τους παλιούς αγαπημένους του ανθρώπους.

Έτσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, μετανάστες να οδηγούνται στην απομόνωση και να έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα όπως η αντικοινωνικότητα, η κατάθλιψη και μια αίσθηση ότι είναι εντελώς μόνοι και ότι σταδιακά ίσως χάνουν και κομμάτια του εαυτού τους.


Σε αυτά τα σεμινάρια θα ανακαλύψουμε την αλήθεια για τον εαυτό μας την οποία -ίσως- μόνο εμείς καταλαβαίνουμε και θα βρούμε μαζί τρόπους επίλυσης των δυσκολιών, για μια νέα ζωή. Μια ζωή με αισιοδοξία, ενότητα και μια αλληλέγγυα στάση χωρίς το χάσμα που δημιουργεί ο ανταγωνισμός, το κοινωνικό σχόλιο ουτσομπολιό) και τα λεγόμενα "πτυχία" μας.

Θα ξεκινήσουμε, με άλλα λόγια, να χτίζουμε έναν εαυτό που δεν ξεχνάει τις ρίζες του, αλλά και που γνωρίζει -έχοντας πλέον ενσωματώσει όλες τις καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις- τη δύναμη της διαφορετικότητας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ενσωματωθούμε χωρίς να φοβόμαστε και να κάνουμε νέους φίλους: Ντόπιους, ανθρώπους από άλλες εθνικότητες ή και Έλληνες.

Χωρίς να χρειαζόμαστε πια το καταφύγιο της απομόνωσης.


1. OnLine - σεμινάριο για 'Έλληνες του εξωτερικού:

Το Σάββατο στις 13/02/2021 : "Πώς υπερβαίνουμε τις δυσκολίες                                                                           προσαρμογής στο νέο                                                                                  μας περιβάλλον στην                                                                                           Γερμανία".


Τα ειδικά σεμινάρια για Έλληνες του εξωτερικού διαρκούν 

4 ώρες με 2 μισάωρα διαλείμματα.

και το κόστος ανέρχεται στα 70 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πληρωμή και τον τρόπο που διεξάγονται τα συγκεκριμένα σεμινάρια

παρακαλώ αφήστε το ονοματεπώνυμο σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο email: mimaiop@yahoo.com.

Σας περιμένουμε!